Άρθρα

Αποχαιρετώντας τον οικήτα Λιοναράκη
21-10-2007

 

Το 40ήμερο μνημόσυνο στη μνήμη του Νικήτα θα γίνει το Σάββατο, 17 Νοεμβρίου στις 11:00 το πρωί στο Παρεκκλήσι του Νεκροταφείου Παπάγου.  

 

Ο Νικήτας, δημοσιογράφος, ενεργός πολίτης και αντιπρόεδρος της Greenpeace μας εγκατέλειψε αιφνίδια την 10η Οκτωβρίου 2007 από οξύ καρδιακό έμφραγμα. Ήταν από τους πρωτεργάτες του ΖΗΤΑ και η απώλειά του είναι δυσαναπλήρωτη.

 

Ανακοίνωση της Greenpeace : Ο Νικήτας έφυγε από κοντά μας

Αποχαιρετώντας τον Νικήτα των ζωντανών ιδεών και της δράσης

 

 

Κείμενα για την αιφνίδια αποχώρηση του Νικήτα

Η Τούλα για το Νικήτα
Γράμμα σ'ένα αγέννητο παιδί
Φίλοι για το Νικήτα

 

 

Blogs για το Νικήτα

http://www.ppol.gr/fullarticle.php?id=3628

 

http://fileleytheros.wordpress.com/2007/10/10/

 

http://loucret.blogspot.com/2007/10/blog-post_10.html

 

http://istologos.wordpress.com/

 

http://naftilos.blogspot.com/2007/10/blog-post_3266.html

 

http://alwaysthesea.blogspot.com/2007/10/blog-post_10.html

 

http://press-gr.blogspot.com/2007/10/blog-post_1279.html

H ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών ως δημόσια πολιτική
20-09-2007
Δείτε την ιστοσελίδα
Δωδεκάλογος θέσεων της Κοινωνίας των Πολιτών
20-09-2007

H Ένωση Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ αναπτύσσει δώδεκα θέσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, στην ανάπτυξη του δημοσίου διαλόγου και στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, προτείνει στην πολιτεία να λάβει συγκεκριμένες δράσεις για: την ενίσχυση του δημοσίου διαλόγου μέσω των ΜΜΕ και της ισότιμης συμμετοχής της κοινωνίας, τη συνταγματική κατοχύρωση του ρόλου των ΜΚΟ, τη θεσμική συνεργασία του Κοινοβουλίου με τις ΜΚΟ, την απρόσκοπτη πρόσβαση της κοινωνίας στα όργανα του κράτους, την κατάργηση των δικαστικών προνομίων του δημοσίου, την ενίσχυση της εξυπηρέτησης των πολιτών, την ενδυνάμωση της αυτονομίας των ανεξάρτητων αρχών, την δημιουργία μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού σε ευαίσθητα πεδία πολιτικών, όπως η παιδεία και η υγεία και την υποστήριξη και ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών μέσω φορολογικών μέτρων για τη στήριξη των ΜΚΟ, δημιουργίας Εθνικής Επιτροπής για τις ΜΚΟ, ίδρυσης «Συμβουλευτικού Κοινοβουλίου Πολιτών» και υποστήριξης του τρίτου τομέα της κοινωνικής οικονομίας.

Διαβάστε το άρθρο

Ρόλος και απαιτήσεις των ΜΚΟ στη σημερινή εποχή
20-09-2007

Tα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια μεγάλη αύξηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).  Υπολογίζεται ότι από τη δεκαετία του ‘90 οι ΜΚΟ έχουν δεκαπλασιαστεί σ' όλο τον κόσμο.  Η αύξηση αυτή έχει πυροδοτήσει τη συζήτηση για τη λεγόμενη «κοινωνία των πολιτών», τις Οργανώσεις της και το ρόλο τους στη ζωή μας.  Στην πραγματικότητα όλη αυτή η κινητικότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ταχύτητα των εξελίξεων στη λεγόμενη μεταβιομηχανική εποχή και την παγκοσμιοποίηση. Νέες απαιτήσεις και προσδοκίες δημιουργούνται σ' όλα τα επίπεδα, που συμπεριλαμβάνουν τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημοκρατίας.  Στην Ελλάδα η συζήτηση έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της δομής του κράτους και μιας δημόσιας διοίκησης που συγκεντρώνει πάνω της την κεντρική ευθύνη χωρίς αρκετή αποτελεσματικότητα και διατηρεί την «κοινωνία των πολιτών» σε τροχιά εξάρτησης και υποτέλειας έναντι του κράτους.  Η αναθεώρηση του Συντάγματος, λαμβάνοντας υπόψη και το αίτημα 800 ΜΚΟ και την καταρχήν θετική αποδοχή από τα κόμματα, ανοίγει νέες δυνατότητες για την  ανανέωση του πολιτικού συστήματος με την ενδυνάμωση της θέσης της «κοινωνίας των πολιτών» και την ενίσχυση της συμμετοχής στην πολιτική διακυβέρνηση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Γ. Βερνίκου

Το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης της Δημόσιας Διοίκησης
20-09-2007

Το Κοινό πλαίσιο Αξιολόγησης (Κ.Π.Α.), γνωστό και ως Common Assessment Framework (CAF), είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των Υπουργών Δημόσιας Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Το Κ.Π.Α. μπορεί να βοηθήσει τις οργανώσεις του δημόσιου τομέα σε όλη την Ευρώπη να χρησιμοποιήσουν τις τεχνικές της διοίκησης της ποιότητας ώστε να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Είναι ένα εργαλείο διοίκησης ολικής ποιότητας που έχει επηρεαστεί από το Πρότυπο Αριστείας του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Διοίκηση Ποιότητας (European Foundation Quality Management - EFQM) και το πρότυπο του Γερμανικού Πανεπιστημίου Διοικητικών Επιστημών Speyer. Το Κ.Π.Α. αποτελεί μια ολιστική ανάλυση της οργανωτικής απόδοσης προσεγγίζοντάς την από διαφορετικές οπτικές ταυτόχρονα.

Το Κ.Π.Α. έχει τέσσερις κύριους σκοπούς:

1. να εισαγάγει στη δημόσια διοίκηση τις αρχές της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας και προοδευτικά να την οδηγήσει, μέσω της αυτο-αξιολόγησης, σε έναν ολοκληρωμένο κύκλο ποιότητας αποτελούμενο από τον Προγραμματισμό, την Εκτέλεση, τον Έλεγχο και την Ανάδραση.

2. να διευκολύνει την αυτο-αξιολόγηση μιας δημόσιας οργάνωσης, ώστε να αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάσταση και να σχεδιαστούν δράσεις βελτίωσης.

4. να διευκολύνει τη συγκριτική μάθηση μεταξύ των οργανώσεων του δημοσίου τομέα.

α. Το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης στην Ελλάδα (Επιμέλεια: Δρ Νίκος Μιχαλόπουλος)

β. Το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση